چهار تاقی (آتشکده الزین (الذین) - طارم)

از ویکی خمسه
این نسخهٔ تائیدشدهٔ این صفحه و تازه‌ترین نسخهٔ آن است.

نوع اثر: محوطه دینی

محل جغرافیایی: شهرستان طارم، بخش چورزق، دهستان دستجرده، روستای الزین (الذین)

موقعیت: منتهی ­الیه شمال روستای اَلزین (الذین).

ارتفاع از سطح آب های آزاد: ۴۸۱ متر

ابعاد بنا: جهت شمالی - جنوبی: ۴ متر؛ شرقی - غربی: ۴ متر

توصیف محوّطه: آتشکده الذین که مردم روستا به آن نام مقبره را اطلاق می‏‏ کنند، یک چهارتاقی است دهانه‏ ی پایه‏ های طاق ها ۳۵۵ سانتیمتر است. طاق ها به حالت تیزه ­دار هستند.

ضخامت هرکدام از پایه‏ ها ۱۱۵ سانتیمتر است. چهارطاق روی چهار جهت فرعی منطبق گردیده ‏اند. در طاق شمال غربی، یک سکو مانند وجود دارد. مصالح بنا سنگ و ملات گچ است. داخل بنا را نیز با گچ اندود کرده ‏اند. سقف بنا، نیم ­کروی است که مرکز آن بر مرکز بنا منطبق گردیده است؛ البته از داخل بنا، نیم­ کره ­ی گنبد کامل نیست و بیشتر بیضوی به نظر می ­رسد. ارتفاع چهارتاقی از کف تا نقطه‏ ی سقف ۳۲۱ سانتیمتر است. در مرکز سقف، یک روزنه‏ ی مستطیلی به ابعاد ۳۵× ۳۱ قرار دارد به واسطه‏ ی مرمّت­ های چندباره، سازه مقداری از حالت اصلی خود خارج شده است؛ به طور مثال، طاق غربی فرم خود را از دست داده و سقف بنا نیز اندکی ناموزون گشته است. رأس قوس طاق تا لبه­ ی سقف ۲۱ سانتیمتر فاصله دارد. گنبد به فاصله‏ ی نیم متر از چهار کنج روی بنا، عقب ­تر است. پایه ی پاکار طاق های بنا، اندکی به خارج متمایل است؛ اینکار جهت مهار رانش طاق­ ها و سقف است.

بنای معروف به آتشکده(چهارتاقی) در انتهای شمالی روستای الزین قرار دارد؛ این بنا از شمال به گورستان قدیمی و سپس تپّه ­ی ماهورها و بلندی­ ها منتهی می ‏شود. از شرق، خانه‏ های روستا آن را محدود می ‏‏کند. از غرب با گورستان و از جنوب با یکی از معابر و سپس خانه ‏های روستا همجوار است. مصالح استفاده شده در ساخت این بنا، لاشه‏ سنگ و ملاتِ آهک است. بنا شامل یک فضای مربع شکل و گنبدی روی آن است. فضای اصلی بنا از چهارطاق تقریباً هم ­شکل و هم ­اندازه تشکیل شده که بر روی چهار جرز مربع شکل قرار گرفته است. ابعاد بنا تقریبا ۴×۴ متر است. جرزها ۱×۱ متر هستند و در محلّی که طاق بر آنها قرار گرفته(پاطاق قوس) اندکی به داخل تورفتگی دارند. هر چهارطاق دارای قوس جناغی تند است. بلندی طاق­ها از کف بنا ۲ متر می ‏باشد. روی مجموع چهارطاق گنبدی نیم دایرهای قرار گرفته و بنایی را به ­وجود آورده که به اعتقاد برخی از پژوهشگران آتشکده ای از دوران ساسانی است.

یافته ‏های سطحی: نداریم

آسیب ‏شناسی محوّطه: نزولات جوّی، فرآیندهای هوا دیدگی، فرسایش، حکّاکی روی اَندود دیواره ای داخلی بنا و سوراخ کردن کف بنا در سه نقطه. درسال ­های اخیر، بنا توسط سازمان میراث فرهنگی استان، مرمّت شده است.

دوره‏ های ‏فرهنگی: ساسانی و براساس برخی شواهد و مدارک موجود، این بنا در دوران میانی اسلام مورد استفاده قرار داشته است. سبک معماری بنا شباهت زیادی به چهار تاقی ­های دوران پیش از اسلام ایران دارد(عالی، ۱۳۸۷: مدخل شماره، ۳۷، صص. ۱۵۵-۱۵۹).

مشخصات ثبت: این اثر در تاریخ اول مهر ۱۳۵۳ با شماره­ ی ثبت ۹۸۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.